Články

Navigačný panel

Raspberry Pi - inštalácia OS

Návod ako nainštalovať officiálny operačný systém na Raspberry Pi.



Officiálny systém na RPi je vydavany priamo výrobcom. Je odvodený od inej linuxovej distribúcie ktoré sa nazýva Debian. Povodny názov tohto systému pre RPi bol spojenie slov Raspberry a Debian, teda Raspbian. Neskô sa názov zjednodušil na Raspberry OS. Systém je samozrejme úplne zdarma aj na komerčné učely.

Čo je to GUI?

Graphical User Interface znamená že po pripojení sa na RPi si môžme zobraziť toto grafické rozhranie. To znamená že budeme mat pracovnu plochu,môžme ovládať myš, budeme mat ikonky a okna. Pokiaľ GUI nainstalovane nieje, dá sa použit iba príkazový riadok.

Stiahnutie

OS sa dá stiahnuť priamo z officálnej stránky pre RPi. Je tam na výber viac možností. Lite verzia je odlahčená, je tam len úplné minimum a nieje tam GUI. Potom je tam verzia kde je aj GUI a viac nástojov už dopredu nainštalovaných, čo môže ušetriť čas. Z času na čas svoju ponuku verzií obmenia.

Inštalácia na kartu

Po tom ako stiahneme vybraný .img súbor, tak ho potrebujeme nejakym zpôsobom nahrať na pamätovú kartu. Na to sa dá použiť nástroj ktorý sa nazýva Balena Etcher, alebo nástroj priamo od Raspberry.


Príspevok pridaný dňa: 15.03.2021 od užívatela: Dodoslav.
Zanechat komentár:

Nick:

Správa: